COM HA CANVIAT

Comencem parlant de Torroella.

Com veiem en aquesta vista de satèl·lit Torroella ha crescut moltíssim.
  • La part que està encerclada de color vermell és el barri vell, intacte fins que van caure les muralles.
  • Les parts que estan encerclades de color groc són les que s’han construit en els últims 50 anys.
  • Les parts que estan encerclades de color blau són les que s’han construït en els últims 10 anys.
  • La part que veiem encerclada de color verd es tracta d’una zona on els vilatans i van anar construint petites cases, que anomenaven barraques, perquè eren dels pagesos del poble. Quan hi va haver la guerra els pagesos van experimentar un fort canvi social, ja que van passar de ser els pobres del poble a tenir el poder, perquè disposaven de l’aliment. Durant aquells anys es van enriquir molt i aquesta zona va passar a anomenar-se la zona dels xalets, ja que tothom va arreglar les cases, fent-les més fortes i noves.
El que sí que hem pogut comprovar és que al llarg d’aquests anys, els vilatans i l’ajuntament han realitzat tasques de conservació en molts dels edificis antics per tal de donar una imatge viva i sana de Torroella. Us deixem unes fotos en les que podem comprovar algunes d’aquestes restauracions i l'ampliació de les construccions, ja que una imatge val més que mil paraules.

A més a més, hem de tenir en compte que no ha crescut només estructuralment, la seva població també ha augmentat considerablement.





A continuació adjuntem una taula estadística de la població amb dades de l’INE:
Com a canviat l'Estartit.


L'Estartit també ha crescut molt a nivell estructural, per això també posem una foto de satèl·lit, en la que realitzarem el mateix procediment que amb Torroella:
  • El cercle de color blau que veiem correspon al barri antic de l’Estartit. Era un barri pobre, de pescadors, només hi havia quatre cases mal comptades i una gran platja on desembarcaven les petites barques de pesca.
  • El cercle de color verd ens indica fins on arribava la platja, la qual s’està reduint a una velocitat extraordinària.
  • Per últim, trobem els cercles de color vermell, que ens indiquen les noves construccions. Per una banda, trobem un gran port esportiu i recreatiu (aprofitem per dir que és el que fa pagar més cars els amares). Per l’altra banda grans urbanitzacions destinades al turisme i molts edificis d’apartaments amb la mateixa finalitat.
Un cop vistes les fotos de satèl·lit, podem dir que l’Estartit ha experimentat un creixement estructural, en proporció, més gran que Torroella.




Abans de finalitzar, comentar que no hem pogut aconseguir les dades estadístiques del creixement de població segons l’INE. El que sí que ens ha dit l’ajuntament és que al 2005 hi havia una població de 2.582 habitants aproximadament i que en el 2009 n’hi havia 2.793. Però, és una població relativa que es refereix a la població estable durant  els mesos d’hivern. Ens han informat que aquesta població pot arribar a 30.000 persones, parlant a grans números, durant els mesos d’estiu.

Finalment, creiem important tenir en compte l’opinió de la gent del poble. Desprès de fer varies entrevistes a la gent gran del poble us deixem un recull d’algunes frases que ens han agradat o que ens han semblat interessants:

“Recordo quan el poble s’acabava a la muralla i aquí al costat de casa hi havia un rec, ara hi ha tres carrers de cases”.
“Abans només hi havia tres cotxes al poble, el del metge, l’alcalde i un senyor que tenia molts diners”.
“Sí que hi havia pocs cotxes, però nosaltres anàvem amb moto i els guàrdies (es refereixen a la guàrdia civil) anaven  amb bici o a peu”.
“Per trucar havies d’anar a cal metge”.
“Quan jo era jove anàvem a l’Estartit en burro i pel camí només passava un carró. Era divertit perquè parlaves amb tots els veïns pel camí”.
“Recordo que quan vaig tenir la meva primera cuina de gas em van dir que era massa moderna, me la va regalar el meu cunyat que vivia a França i allà, fa quaranta o cinquanta anys, estàven molt més avançats que nosaltres”.