domingo, 9 de enero de 2011

Fulla de ruta per crear: El tresor de l'Alícia

Per realitzar aquesta activitat hem volgut utilitzar algun recurs que ens proporcionés la xarxa i per fer-ho hem entrat a la pàgina d’edu365. Dintre d’aquesta pàgina, a l’apartat de crea, hem trobat un gran ventall d’opcions per dur a terme el nostre exercici. Després d’investigar i veure'n alguns,hem decidit fer un conte mitjançant la pàgina Una mà de contes.

Una mà de contes, com tots sabem, és un programa que es transmet a la televisió des de fa anys i tracta de contes populars i de no tant populars, explicats a partir de diverses maneres, que inclouen tot tipus de manualitats i tècniques plàstiques. Aquesta pàgina inclou tots els vídeos que es transmeten per la televisió i a part, un taller on pots crear el teu propi conte utilitzant les imatges que ja es troben a la web o d’altres noves que pots treure del teu ordinador.

Primer de tot, hem pensat una història que tingués a veure amb Torroella i amb el contingut del nostre bloc, i després ho hem escrit en un document Word. Quan ja ho hem tingut escrit, ho hem anat passant tot a la pàgina d’Una mà de contes. Investigant una mica, hem anat creant pàgines, imatges i altres elements, gràcies a les instruccions que anaven donant. Un cop finalitzat, ho hem guardat  per poder-ho enviar al nostre correu, allà ens ha aparegut el link per arribar al nostre conte.

Més tard hem fet tots els apartats que tenen les altres activitats i a procés hem adjuntat el link que els nens i nenes han d’utilitzar per arribar al conte.

Finalment, hem creat aquest comentari explicant com hem realitzat l’activitat.

jueves, 6 de enero de 2011

ACTIVITAT 5: EL TRESOR DE L’ALÍCIA.

Aquesta activitat va adreçada als tres cicles de primària. Es pot avaluar depenent del nivell de qui la posi en pràctica.

L’activitat es basa en llegir un conte inacabat que trobaran a la pàgina web d’Una mà de contes i un cop llegida proposar un final. Aquest exercici els aproparà més a la llegenda de Terra de pirates la qual forma part de la cultura de Torroella.

Objectius:
- Introduir l’interès de la lectura en els nens.
- Potenciar la imaginació a partir de la lectura.
- Mostrar les TIC com a un recurs útil per l’aprenentatge.
- Millorar la lectura i la redacció.
- Aprofundir en l’expressió oral mitjançant les exposicions.

Procés:
Els nens hauran d’entrar a aquesta URL:

Aquí hi apareixerà un llibre digital que parla d’una llegenda, la qual està inacabada. Un cop llegida, el mestre els proposarà que ells mateixos acabin el conte. Hauran de fer una redacció on expliquin el final d’aquesta història, després exposaran el final davant de tota la classe.

Temporització:
Aquesta activitat es realitzarà durant una hora o una hora i mitja, segons els criteris que mostrem a continuació:
- 10 minuts per explicar tota l’activitat.
- 10 minuts per entrar a la pàgina web.
- 10 minuts per  fer una lectura.
- 30 minuts per fer la redació.
- 30 minuts per exposar-la devant dels altres.

Connexió amb altres àrees curriculars:
Aquesta activitat mostra relacions amb les àrees de català, ja que treballarem la redacció, la lectura i l’expressió oral. També amb l’àrea d’informàtica perquè hauran de cercar a la xarxa aquesta lectura. Finalment, també amb l'àrea d'història perquè s’introdueix l’exercici a partir d’una llegenda que forma part de la història de Torroella.


martes, 4 de enero de 2011

ACTIVITAT 4: TERRA DE PIRATES

Aquesta activitat va adreçada a cicle superior de primària, ja que creiem que és necessari treballar una habilitat amb els llibres, informàtica, maneig de mapes i la capacitat de rectificar els propis errors del grup.
Es tracta de ficar-se en el lloc dels personatges emblemàtics que formen la història de Torroella de Montgrí. Per tant, trobem tant pirates com els propis ciutadans afectats per l’arribada d’aquests. Per aquest motiu, serà una activitat que ens farà viatjar a èpoques antigues i a partir d’aquí, serà un mètode per conèixer la història de forma més amena.
L’activitat es basa en separar dos grups formats pels alumnes, on un d’ells representa els pirates i l’altre, a la gent del poble que fugia de l’arribada d’aquests (dins d’aquest grup es formaran sub-grups). El joc, es basarà en trobar els diferents llocs estratègics on antigament les dones, els infants i es refugiaven amb els seus diners, per no ser presoners. Però pel camí es trobaran obstacles com és la presència de pirates. Si es dóna aquest cas, els pirates formularan una pregunta referent a Torroella de Montgrí, on prèviament hauran cercat  informació interessant a llibres o  navegant a Internet, que els mestres ja hauran concretat abans. Els ciutadans aniran acompanyats per un mapa on estaran marcats els diferents llocs estratègics, cada vegada que arribin a un d’ells, hauran d’instal·lar una bandera per demostrar que han trepitjat aquell lloc.

Objectius:
- Estudiar la història de forma diferent.
- Entendre una llegenda a partir de la vivència pròpia.
- Treballar en grup per tal d’assolir un objectiu comú.
- Saber cercar la informació adient i ser crítics a l’hora de seleccionar la més important.
- Saber utilitzar un mapa per moure’s pel terreny. 

Procés:
En primer lloc, els mestres explicaran la llegenda en què es basa aquesta activitat, i tot seguit, es donarà un llistat de preguntes sobre Torroella de Montgrí, sense gaires dificultats, on els alumnes hauran de cercar la informació adient a les diferents fonts, ja sigui internet o llibres. Un cop hagin completat les preguntes, es dirigiran cap al lloc del joc, on prèviament els mestres ja hauran marcat els límits de terreny i estudiat que no hi hagi cap risc de fer-se mal. Després, els pirates es repartiran al llarg del camp de joc i la gent del poble es dividirà en grups més petits, on cada un d’ells tindrà un mapa i un llistat de les possibles preguntes i les respostes que ells hauran cercat. En el cas que contestin incorrectament alguna pregunta, hauran de romandre a algun dels llocs refugiats fins que un altre grup de ciutadans els hi digui la seva possible resposta de la pregunta fallada. Un cop la tinguin, la podran contestar de nou al pirata, i tornaran al camp de joc.
Fonts d’informació:
Com ja hem dit abans, per fer l’activitat és necessari buscar i trobar informació vàlida i correcta per les diverses preguntes que es formulen per poder avançar el joc. Les diferents fonts d’informació poden ser a partir d’internet com de llibres tant de l’escola, de la pròpia casa dels alumnes o de la biblioteca municipal.
Temporització:
Cal dir que és una activitat que requereix temps, primer de tot per explicar la llegenda, donar temps per cercar la informació necessària i finalment, per posar-se a la pell dels personatges. Fóra bo, que es dediquessin dues hores de ciències socials: la primera per explicar en que es basarà l’activitat i fer cinc cèntims de la llegenda, a més a més buscar la resposta de les preguntes amb diferents fonts d’informació. La següent hora, dedicar-la bàsicament per posar en pràctica el joc.
Avaluació:
Podem utilitzar dues graelles d’avaluació, la primera segons l’opinió del professorat i l’altre fent referència als alumnes, per tant una autoavaluació.
Connexió amb les àrees curriculars:
Per últim, dir que és una activitat que es pot relacionar amb altres àrees curriculars ja que principalment, fa referència a la història, però a més a més, necessitem fonts d’informació com poden ser mitjançant la informàtica. Per altra banda, és un joc, per tant també es podria considerar dins de l'àrea deducació física. I finalment, com totes les activitats, es necessita parlar, buscar informació, estem rodejats de llengües

lunes, 3 de enero de 2011

Full de ruta per crear: La ruta dels reis

La nostra tercera activitat és una gimcana que anomenem la Ruta dels reis, ja que els alumnes s’han de passejar pel casc antic del poble i localitzar els palaus i cases senyorials amb l’ajuda d’un mapa.
Aquesta activitat ens va agradar molt a tots des del primer moment, ja que ens permetia treballar diferents aspectes a l mateix temps, a més a més, donem més autonomia als alumnes.
Com en l’últim post no tenim gaires coses a explicar ja que l’activitat es desenvolupa a l’aire lliure. El funcionament tècnic per l’avaluació ha estat el mateix que en l’activitat 1, (veure “Full de ruta per crear la nostre cacera del tresor”).
Així doncs, us deixem amb aquesta activitat.

ACTIVITAT 3: LA RUTA DELS REIS

Aquesta activitat pretén fer una ruta per tot el poble amb l’objectiu que els alumnes coneguin millor les parts antigues i els seus monuments més importants. L’activitat en si es basa en una gimcana pel poble en la que els alumnes podran veure, observar i investigar una mica més lliures.

A qui va dirigida? Va dirigida als alumnes de cicle superior.

Procés:
Es dividirà el grup classe en petits subgrups d’unes quatre o cinc persones. Cada grup tindrà una càmera fotogràfica i un mapa del poble. Amb l’ajuda del mapa, hauran de trobar els palaus i les cases senyorials del poble. Per comprovar-ho, tots els membres del grup s’hauran de fer una foto amb cadascun dels monuments. Un cop fetes totes les fotos, cada grup haurà de triar un monument, i n’haurà de fer un petit treball (data de construcció, propietaris, tipus d’estil...) amb l’ajuda de la gent del poble o bé altres fonts d’informació. Finalment, cada treball el presentaran davant de tota la classe.

Objectius:
- Aprendre a moure's pel poble amb l'ajuda d'un mapa.
- Desplaçar-se correctament en l'espai i el temps.
- Ser capaços de dominar diferents fonts d’informació.
- Treballar l'expressivitat oral, ja que hauran de preparar una exposició per realitzar davant de la classe.

Fonts d'informació:
L’activitat es farà a l’aire lliure, al voltant de tot el poble, però la part de recerca d’un monument la podran trobar o bé a la biblioteca municipal, o bé en diferents fonts d’informació com Internet.

Temporització:
En principi l’activitat està pensada per trealitzar durant tot un matí, una part de ruta pel poble, i una altra de recerca d’informació dels monuments. S’ha de tenir en compte que també s’haurà de dedicar part d’un matí per les exposicions.

Avaluació:
Com en les altres activitats us donem els links perquè tingueu accés a la rúbrica d'avaluació i a una graella d'autoavaluació.

Rúbrica d'avaluació


Connexió amb les altres àrees: 
Com que els nens exploraran el poble, i per fer-ho necessiten orientar-se correctament en l'espai i el temps, treballarem clarament l'àrea del coneixement del Medi Social. Per altra banda, les exposicions ens permetran fer un bon ús de la comunicació oral i l'expressivitat de l'àrea de llengües. Finalment, com a la resta d'activitats, és necessària la cerca d'informació que treballarem des de l'àrea d'Informàtica.

domingo, 2 de enero de 2011

Full de ruta per crear l'herbari

La següent activitat que us hem proposat és l’herbari. Aquesta activitat ens ha resultat més senzilla, primer perquè ja ho teníem més per mà el funcionament dels diferents aplicatius i segon perquè hem pogut fer una única entrada a la pàgina principal per incloure tot el material, excepte les graelles d’avaluació i autoavaluació.
El funcionament ha estat el mateix que en l’activitat anterior, veure “Full de ruta per crear la nostra cacera del tresor”.
Així que amb aquest post tant curtet us deixem perquè pugueu anar investigant.

ACTIVITAT 2: L'HERBARI

Amb aquesta activitat pretenem que els nens coneguin més directament la vegetació de la zona que s’explica a l’apartat de Natura.

L’ideal seria que els nens poguessin fer el clàssic herbari, ajudant-se amb els seus companys d’aula: elaborant un petit quadern amb les espècies de flors i plantes que treballaran a l’activitat. Però, si els nens no són de la zona de Torroella de Montgrí i els hi és difícil desplaçar-s’hi en horari escolar, des del bloc oferim la possibilitat de que els nens puguin treballar virtualment.

A qui va dirigida? És una activitat força senzilla que es pot treballar perfectament a Cicle Inicial, oferint un primer contacte amb les fonts d’informació que ofereix Internet, o bé a Cicle Mitjà.

Objectius:
- Conèixer la varietat de flora concreta que podem trobar a aquesta part del Baix Empordà.
- Aproximar-se al conjunt de paisatges que conformen Catalunya, eina que els ajudarà a conèixer millor la geografia de la zona (començar per petites zones és una bona manera de treballar la geografia per tal de poder parlar posteriorment d’extensions més grans, com per exemple continents).
-  Conscienciar-se que han de respectar la natura i el medi ambient per tal de preservar el paisatge que els envolta.
- Saber cercar informació correctament i de forma crítica amb tota la informació que ens envolta (Internet, fonts diverses...) i ser capaços d’utilitzar la que més els interessa.
- Agafar uns hàbits de treball adequats: ser polits i creatius a l’hora d’elaborar la informació.

Procés:
Es presentaran als nens i nenes unes plantilles de les etiquetes típiques que figuren als herbaris, sobre la vegetació més típica d’aquesta zona del Baix Empordà: Torroella de Montgrí. Els nens i nenes hauran d’omplir la informació que els falta.

Per fer-ho podran cercar informació per la xarxa, si no disposen de la possibilitat de recórrer la zona.

En funció de la disponibilitat d'ordinadors i de la distribució de l’aula, podran fer l’activitat individualment, per parelles o en grups de tres persones.

A més a més, després d’haver llegit la informació els nens i nenes han de ser capaços de saber situar la zona concreta on pertany l’espècie en concret (zona muntanyenca,  plana, prats o conreus, zona marina...).

Finalitzada l’activitat es proposa als alumnes que s’atreveixin a fer el seu propi herbari, sobre la zona on pertanyen.

La informació que els nens han d’omplir (sempre que sigui possible) a les plantilles de les etiquetes són les següents:



Fonts d'informació:
Com bé hem dit, estaria bé que els nens poguessin fer l’activitat a l’aire lliure, però si no és possible estaria bé que visitessin alguna biblioteca municipal i cerquessin un llibre sobre Torroella per informar-se sobre l’apartat de fauna i flora de la vila. Però, en tot cas, a continuació proposem algunes pàgines webs que facilitin la feina:

Temporatzació:
En principi la cerca d’informació no ha de comportar massa dificultat. Per tant, l’activitat hauria d’acabar-se després de 20 o 30 minuts.

Avaluació:
Per avaluar aquesta activitat proposem una graella d’autoavaluació, que pengem a continuació:

Connexió amb les àrees curriculars:
El fet que suposa treballar amb vegetació pròpia d’una zona permet conèixer la geografia d’aquell indret, però també prendre consciència de medi ambient: cal una bona cura del Medi per tal de conservar els paisatges tal i com els coneixem avui dia.

A més a més, quan facin la cerca trobaran informació amb diferents llengües (català, castellà...).

Per tant, amb aquesta activitat aconseguim que els alumnes treballin:
-       Àrea del Coneixement del Medi Social i Natural.
-       Àrea d’Informàtica.
-       Àrea de llengües.

sábado, 1 de enero de 2011

Fulla de ruta per crear la nostra cacera del tresor

Durant uns dies hem estat treballant en les activitats, la primera és una cacera del tresor. Per fer-la hem treballat sobre una altre pàgina del bloc, que després quedarà oculta, i amb dos documents de Word.
En la pàgina del bloc hem creat la cacera en si, les preguntes, els enllaços a les pàgines on poden trobar les respostes, etc. Per fer-ho, vam estar pensant diversos temes sobre els que podríem tractar i al final vam decidir tractar el turisme, ja que al parlar sobre aquest tema en treballés molts d’altres. Vam pensar que seria una bona manera de que els nens veiessin l’evolució del poble, les seves característiques actuals i reflexionessin sobre com hi ha afectat el truisme.
En els Word hem creat les graelles d’avaluació i autoavaluació, que després hem gravat en format  .JPG i hem penjat al picasa. En la rúbrica d’avaluació hem volgut valorar més els processos i les reflexions que la pregunta-resposta típica. Intentem valorar que l’alumne faci una reflexió profunda sobre diversos factors del tema i pugui ser capaç d’extrapolar-ho a diversos àmbits.
Picasa és una altra aplicació de Google que va lligada al compte de correu, igual que el panoramio o el googlemaps.  El funcionament és el mateix que amb els altres subproductes de la marca Google, però pels despistats en fem cinc cèntims ràpidament sobre com funciona. Busques la pàgina de picasa amb el buscador de Google i hi entres, el teu usuari i la teva contrasenya són els mateixos que en el compte de correu de gmail.  Un cop has accedit al teu compte veuràs que hi ha una carpeta on hi trobaràs totes les fotografies que hagis penjat al bloc. Si vols pots seguir penjat fotos en aquesta carpeta o senzillament crear-ne una de nova, nosaltres ho hem fet així. Per crear-la només ha de pujar fotografies noves, calicant el boto que així ho indica i ja et donarà l’opció de crear la nova carpeta.
Després hem fet un link des de l’entrada de l’activitat del bloc fins a les fotografies de les rúbrica i la graella d’autoavaluació  perquè els professors o alumnes ho puguin descarregar o imprimir.
Per últim, hem redactat aquest post i l’hem penjat al bloc.
Aprofitem per desitjar bon any a tots els nostres lectors!