Aquesta activitat va adreçada a cicle superior de primària, ja que creiem que és necessari treballar una habilitat amb els llibres, informàtica, maneig de mapes i la capacitat de rectificar els propis errors del grup.
Es tracta de ficar-se en el lloc dels personatges emblemàtics que formen la història de Torroella de Montgrí. Per tant, trobem tant pirates com els propis ciutadans afectats per l’arribada d’aquests. Per aquest motiu, serà una activitat que ens farà viatjar a èpoques antigues i a partir d’aquí, serà un mètode per conèixer la història de forma més amena.
L’activitat es basa en separar dos grups formats pels alumnes, on un d’ells representa els pirates i l’altre, a la gent del poble que fugia de l’arribada d’aquests (dins d’aquest grup es formaran sub-grups). El joc, es basarà en trobar els diferents llocs estratègics on antigament les dones, els infants i es refugiaven amb els seus diners, per no ser presoners. Però pel camí es trobaran obstacles com és la presència de pirates. Si es dóna aquest cas, els pirates formularan una pregunta referent a Torroella de Montgrí, on prèviament hauran cercat informació interessant a llibres o navegant a Internet, que els mestres ja hauran concretat abans. Els ciutadans aniran acompanyats per un mapa on estaran marcats els diferents llocs estratègics, cada vegada que arribin a un d’ells, hauran d’instal·lar una bandera per demostrar que han trepitjat aquell lloc.
Objectius:
- Estudiar la història de forma diferent.
- Entendre una llegenda a partir de la vivència pròpia.
- Treballar en grup per tal d’assolir un objectiu comú.
- Saber cercar la informació adient i ser crítics a l’hora de seleccionar la més important.
- Saber utilitzar un mapa per moure’s pel terreny.
Procés:
En primer lloc, els mestres explicaran la llegenda en què es basa aquesta activitat, i tot seguit, es donarà un llistat de preguntes sobre Torroella de Montgrí, sense gaires dificultats, on els alumnes hauran de cercar la informació adient a les diferents fonts, ja sigui internet o llibres. Un cop hagin completat les preguntes, es dirigiran cap al lloc del joc, on prèviament els mestres ja hauran marcat els límits de terreny i estudiat que no hi hagi cap risc de fer-se mal. Després, els pirates es repartiran al llarg del camp de joc i la gent del poble es dividirà en grups més petits, on cada un d’ells tindrà un mapa i un llistat de les possibles preguntes i les respostes que ells hauran cercat. En el cas que contestin incorrectament alguna pregunta, hauran de romandre a algun dels llocs refugiats fins que un altre grup de ciutadans els hi digui la seva possible resposta de la pregunta fallada. Un cop la tinguin, la podran contestar de nou al pirata, i tornaran al camp de joc.
Fonts d’informació:
Com ja hem dit abans, per fer l’activitat és necessari buscar i trobar informació vàlida i correcta per les diverses preguntes que es formulen per poder avançar el joc. Les diferents fonts d’informació poden ser a partir d’internet com de llibres tant de l’escola, de la pròpia casa dels alumnes o de la biblioteca municipal.
Temporització:
Cal dir que és una activitat que requereix temps, primer de tot per explicar la llegenda, donar temps per cercar la informació necessària i finalment, per posar-se a la pell dels personatges. Fóra bo, que es dediquessin dues hores de ciències socials: la primera per explicar en que es basarà l’activitat i fer cinc cèntims de la llegenda, a més a més buscar la resposta de les preguntes amb diferents fonts d’informació. La següent hora, dedicar-la bàsicament per posar en pràctica el joc.
Avaluació:
Podem utilitzar dues graelles d’avaluació, la primera segons l’opinió del professorat i l’altre fent referència als alumnes, per tant una autoavaluació.
Connexió amb les àrees curriculars:
Per últim, dir que és una activitat que es pot relacionar amb altres àrees curriculars ja que principalment, fa referència a la història, però a més a més, necessitem fonts d’informació com poden ser mitjançant la informàtica. Per altra banda, és un joc, per tant també es podria considerar dins de l'àrea d’educació física. I finalment, com totes les activitats, es necessita parlar, buscar informació, estem rodejats de llengües.